Oтглеждане на декоративни рибки

отглеждане на декоративни рибки

Акваристиката е популярно хоби както за малки, така и за големи любители на водния свят. Отглеждането на различни видове декоративни рибки днес е достъпно и лесно начинание. От малки аквариуми с по една рибка до големи и артистични аквариуми с множество разноцветни водни обитатели – всеки може да се спре на най-подходящия за себе си и своите възможности вариант.

Популярни видове декоративни рибки

Отглеждането на декоративни рибки не е трудно и дори е подходящо за деца, тъй като с малко насока от възрастните биха могли да се справят сами в поддръжката на аквариума. Ако сте начинаещи в това хоби, най-добре започнете с някои от по-разпространените и лесни за отглеждане видове декоративни рибки.

Такива са, например:

  • гупи
  • сомчета
  • неони
  • данио
  • кардинали

Декоративни рибки – Гупи

Гупите са известни със своята пъстра украска и постоянна активност. Ако предвиждате аквариума за дете – те биха били чудесен избор. Това, което трябва да знаете при избора на декоративни рибки гупи е, че характерната цветна опашка е типична за мъжките, докато женските са по-едри, с по-малки перки и слабо оцветени. Няма начин да объркате женска от мъжка рибка. Когато избирате своите декоративни рибки гупи, предвидете по две женски на всяка мъжка рибка.

Декоративни рибки – Сомчетата

Сомчетата са други активни и подходящи за начинаещи рибки в аквариума. Освен че са весели и красиви, те спомагат и за поддържането на здравословна и чиста среда в аквариума, тъй като изяждат изостаналата и изпопадала по дъното храна. Миролюбиви са и обичат да се крият в различни пукнатини и проходи. Ако сте спрели своя избор върху декоративни рибки сомчета, задължително предвидете и специални камъни и други естествени или изкуствени декорации за аквариум, сред които да могат да се скрият. По този начин сомчетата ще се чувстват много по-добре. Съществуват много видове декоративни рибки сомчета, сред които можете да изберете най-подходящите за вас според големината и условията във вашия аквариум.

Акваристика

Винаги купувайте вашите декоративни рибки от магазин за акваристика, за да сте сигурни, че избирате измежду здрави и добре отглеждани рибки. Също така, всеки специализиран за декоративни рибки магазин, разполага с компетентен персонал, който може да ви информира правилно относно начина на отглеждане на различните видове декоративни рибки и дори да ви помогне и посъветва при избора на такива спрямо характеристиките на вашия аквариум.

Отглеждането на рибки у дома никога не е било толкова лесно, колкото днес. С различните видове аквариуми, оборудване, украси и, разбира се, огромно разнообразие от видове декоративни рибки, можете да сътворите чудесни аквариумни светове, в чието аранжиране граница е единствено вашето въображение.

Posted on: декември 18, 2017